u

Skrivene opasnosti za mačke

Baš zbog toga što su jako znatiželjne i zaigrane, postoje brojne skrivene opasnosti za mačke. Mnoge nesreće koje se dogode u kući ili vrtu, mogu se izbjeći ako vlasnici malo promisle i spriječe neke stvari.

Opasnosti za mačke

Male mace su najčešće u najvećoj opasnosti – njihova znatiželja ih može dosta koštati. S godinama se mačke smire i događa se manje nesreća, ali se počnu pojavljivati zdravstveni problemi. Vlasnici često nemaju naviku redovno voditi svoju mačku veterinaru – što je zapravo vrlo opasno.

No, zdravlje na stranu, vratimo se ovim uobičajenim opasnostima:

Prometne nesreće

Nekada nam se čini da mačka čeka auto da bi potrčala. Zbog opasnog prometa je najbolje naviknuti mačku da se svake večeri vrati kući. Kako to postići? Najbolje bi bilo da je hraniš navečer, tako da lutalica zna da mora doma na klopu i spavanac.

Sterilizirane mačke manje lutaju uokolo, pogotovo mužjaci, a i sigurne su od virusa mačje side.

Padovi

Mačke se vole penjati, ali mogu i pasti. Ukoliko imaš balkon – moraš ga obavezno zatvoriti barem mrežom. Nije ispravno misliti: neće mačka skočiti sa 7. kata, prepametna je. Mačke zaista redovito stradaju na taj način.

Trovanje

Trovanje spada među najveće opasnosti za mačke. Nemoj držati nikakve kemikalije u vrtu ili ostavi. Mačke su jako snalažljive kada žele nešto dohvatiti. Za njih su opasne: boje, lakovi, sredstva za čišćenje, razna ljepila, otrov za puževe i štakore, antifriz i baterije. Čak i pare razrjeđivača za boju mogu omamiti mačku.

Jedan od najčešćih uzroka trovanja kod mačaka su sredstva protiv buha. Ne ona za mačke – već za pse. U nemalom broju slučajeva na mačke dospiju sredstva za buhe koja su namijenjena psima, a to je vrlo opasno!

Zatvaranje i penjanje na previsoka mjesta

Mačke se znaju uvući na mjesta iz kojih se ne mogu izvući ili se pak popeti na visoke grane s kojih ne znaju dolje. Uvijek reagiraj ukoliko mačke nema nekoliko sati – možda se zatvorila u neku šupu, upala u neku rupu ili popela na neko drvo. Ukoliko ne pronađeš mačku na vrijeme – mogla bi uginuti od dehidracije ili gladi.

Otrovne biljke

Kada ljubimac pojede otrovnu biljku, ona kod njega izazove probleme s probavom i povraćanjem. Rijetki su ozbiljni slučajevi trovanja, ali tvom ljubimcu sigurno neće biti lako dok ne prođe mučnina.

Jako je važno da biljke otrovne za životinje ne držiš u stanu, balkonu ili dvorištu. Sve o ovoj temi možeš pronaći klikom na link.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

spotovi

Najbolji spotovi u kojima se pojavljuju životinje

dugoživci

Znaš li što su dugoživci? Samo ekipa koja će preživjeti apokalipsu