u

Volim!Volim!

Najčešći zdravstveni problemi kod hrčaka

Hrčci su generalno zdrave životinje i njihov životni vijek je oko 3 godine. Zdravstveni problemi kod hrčaka uglavnom se mogu riješiti, ali treba brzo reagirati. Saznaj kako održavati zdravlje svoje male životinjice i koji se problemi javljaju ovisno o dijelu njegova tijela.

Zdravstveni problemi kod hrčaka s očima

Hrčci se vrlo malo služe osjetilom vida i zapravo mogu vrlo malo vidjeti. Usprkos tome, mogu se pojaviti razni problemi s očima.

Mrene su vrlo česta pojava, pogotovo kod starijih hrčaka, ali to neće utjecati na kvalitetu njihova života. Nije za njih to veliki gubitak kao što bi bio za nas.

Ponekad znaju imati i male upale i crvenilo oka. Ukoliko upala ne prestaje i oko je crveno više dana – najbolje je otići veterinaru.

Problemi sa zubima

Zubići su najvažniji hrčkov alat. Njegovi zubi nikada ne prestaju rasti i omogućuju mu hranjenje tvrdim sjemenkama.

No, nekada se dogodi da zub previše izraste, pukne ili postoji neki upalni proces u ustima.

Ukoliko zub previše izraste – najbolje je hraniti ga tvrdom hranom s kojom će izbrusiti višak na zubima. Tvoj hrčak grize rešetke od kaveza? To je normalno i zapravo odličan način da se zubi bruse. Kupi mu igračkice od drveta u specijaliziranoj trgovini za kućne ljubimce, uživat će u njihovom grickanju.

zdravstveni problemi kod hrčaka

Ukoliko zub pukne – treba dati mekaniju hranu dok ne izraste i maknuti sve tvrdo s čime bi si napravio novu štetu u ustima.

Infekeciju u ustima ćeš prepoznati po lošem zadahu, gubitku apetita, cvokotanju zubima, slinjenju, promjenama u ponašanju (hrčak je nervozan ili agresivan). U ovom slučaju je najbolje posjetiti veterinara.

Imaj na umu da tvoj hrčak ne može imati bijele zube, nego da je sasvim normalno da ima žute ili narančaste.

Zdravstveni problemi kod hrčaka sa sluhom

Hrčcima je osjetilo sluha jako važno i svaki problem vezan s ušima treba obavezno riješiti što prije. Ovo su najčešći uzroci:

 • grinje koje su se zavukle duboko u ušne kanaliće
 • nakupljanje cerumena u ušima (onog žutog)
 • infekcija (koja se može proširiti na mozak)
 • tumor (koji se može proširiti na cijelo uho)

Uzroci infekcije ušiju mogu biti razni i često nemaju veze s čistoćom kaveza. Infekciju ćeš prepoznati po češkanju, crvenilu i višoj temperaturi koju osjetiš na dodir samog uha. Po lijekove ćete morati veterinaru (što prije, to bolje).

Tumori se na ušima pojavljuju kod starijih hrčaka i obično zahtijevaju mali operacijski zahvat. Ukoliko ti se čini da nešto raste na uhu tvog hrčka, fotkaj ga nekoliko puta u 48 sati i usporedi fotke. Za rješavanje ovog problema morate veterinaru.

Grinje se vrlo često zavuku u uši hrčaka, a možeš ih vidjeti golim okom. Izgledaju kao male točkice u uhu, a zbog njih se hrčak često svrbi. Javi se veterinaru da hrčku odredi tretman za rješavanje ovih nametnika.

Nakupljanje cerumena u ušima može biti posljedica, ali i uzrok infekcije. Hrčci obično nemaju voska u ušima, tako da je svako pojavljivanje tog žutog – znak neke promjene. Iscjedak je isto znak nečega, tako da trk veterinaru.

Nokti

Zdravstveni problemi kod hrčaka s noktima su uglavnom povezani s njihovom duljinom. Ukoliko hrčak u kavezu nema neke igračke koje bi mogao grebati – naravno da mu se nokti nemaju od čega trošiti. I kolut za trčanje će pomoći da nokti otupe.

Koža i krzno

Hrčci su čiste životinje i redovito održavaju sami svoje krzno. Ponekad imaju problema s plijesni i gljivicama, vrlo rijetko s buhama.

Plijesan se zna pojaviti u kavezu, u onom dijelu gdje hrčak piški. Ukoliko vidiš neke bijele spore koje postaju crne – hrčka odvedi veterinaru, a cijeli kavez dobro očisti.

Gljivice ćeš prepoznati po ćelavim krugovima koji se pojavljuju na krznu hrčka, a mališa će se vjerojatno češkati kao lud. U tom slučaju odite veterinaru.

Ćelavost je, inače, posve normalna pojava kod starih hrčaka.

Probavni problemi

Zdravstveni problemi kod hrčaka s trbuščićem su najčešće nadutost i zatvor. Nadutost ćeš prepoznati po napuhnutom trbuhu (prdac nećeš čuti). Ona je znak da hrčak ne jede ono što mu odgovara – stoga je vrijeme za promjene. Ukoliko hrčak ne kaka – obavezno mu daj mekaniju hranu. Odličan izbor su mrkvice i drugo povrće.

Sindrom mokrog repa

Ovaj problem kod hrčaka je povezan sa stresom (najčešće zbog dolaska u novi dom), simptomatičan je za vrlo mlade hrčke i sto posto je rješiv. Riječ je o proljevu kojeg treba što prije riješiti.

Simptomi sindroma mokrog repa su:

 • mokri repić (zbog stalnog proljeva)
 • neugodan miris koji se širi iz guze
 • neugodan miris u kavezu
 • slabost, gubitak apetita kod hrčka ili velika žeđ, hrčak mršavi
 • hrčak stalno izgleda mokro, znojno
 • hrčak se sporo kreće i ima spuštene uši
 • skriva se u kutu kaveza

Imaj na umu da je ova bolest zarazna za druge hrčke, stoga ako ih imaš više – najbolje je razdvojiti živtinjice i oprati kavez i sve u njemu. Drvene predmete treba baciti.

zdravstveni problemi kod hrčaka

Trebaš što prije hrčka odvesti veterinaru, a kućna njega će uključivati:

 • izbjegavanje meke hrane, voća i povrća koji samo potiču mekšu stolicu
 • hranjenje isključivo suhom hranom – sjemenkama i suhim kruhom
 • davanjem vode koja nije previše hladna
 • davanjem vode na kapaljku svaki sat, ukoliko mališa ne želi piti

Dijabetes

Uzrok dijabetesa kod hrčaka je najčešće loša prehrana. Problem je u šećeru, ugljikohidratima i premaloj količini fizičke aktivnosti. Hrčak zbog toga ima visok šećer u krvi, teško diše i deblja se.

Dijabetes ćeš prepoznati po tome što tvoj hrčak stalno piški, stalno je žedan, jede puno više ili puno manje i može imati žute nokte.

I drugi kućni ljubimci mogu razviti dijabetes (životinje se ne rađaju s njim, ali mogu imati genetsku predispoziciju), a ukoliko vidiš da se hrčak deblja – vrijeme je za promjenu prehrane, trčanje na kolutu te više voća poput jabuka i krušaka u prehrani.

Ovu bolest će obavezno liječiti i nadgledati veterinar.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako njegovati dugodlaku mačku

Kako njegovati dugodlaku mačku

životinje iz crtića

Kako životinje iz crtića zapravo izgledaju