u

Pseća psihologija – kladimo se da ne znaš ove stvari

Ok, psi jesu naši najbolji frendovi, ali koliko mi zapravo poznajemo naše ljubimce? Pitaš li se ponekad o čemu tvoj pas razmišlja dok zamišljeno gleda u nešto? Nama je pseća psihologija u malom prstu, evo ti osnovne informacije koje moraš znati!

Pseća psihologija za početnike

  1. Lajanje kod pasa je samonagrađujuća aktivnost. Što to znači? Psima je nekada jako teško prestati lajati, zato što se zbog lajanja i nakon njega – uvijek nešto dogodi.
  2. Neki psi su inteligentni poput dvogodišnje djece i razumiju verbalne i neverbalne znakove na njihovoj razini. Neki psi razumiju i osnove znakovnog jezika!
  3. Magnetna rezonanca mozga pasa pokazala je da psi osjećaju pozitivne emocije poput male djece, a jako se razvesele kada vide nekoga koga poznaju.
  4. Istraživanja su pokazala kako je vjerojatnost da će pas biti agresivan u šetnji ili ga će ugristi nekoga, četiri puta veća ako ga šeće muška osoba. Zašto? Zato što psi upijaju i oponašaju emocije, a tako i ljutnju svojih vlasnika.
  5. Mužjaci će se uvijek radije igrati sa ženkama, ali ženke ne diskriminiraju pri odabiru frenda za igru. One bi se igrale jednako sa svima. To je zato što ženke rađaju psiće oba spola.
  6. Psi uče ponašanje od drugih pasa, stoga se nemoj čuditi kada tvoje štene pokupi ponašanje od odraslog psa. To je sasvim normalno!
  7. Psi uče emocije od ljudi. Oni nas promatraju i ako vide da se nešto nama sviđa, vjerojatno je da će se automatski i njima svidjeti.
  8. Psi sanjaju kao i ljudi, to je ono kada laju dok spavaju, cvile ili miču šapicama. Čak imaju i faze sna, a istraživanja su pokazala da baš puno sanjaju.
  9. Naši dlakavi frendovi imaju odlično pamćenje. Mogu se sjetiti ljudi i nakon više godina razdvojenosti, a odlično pamte događaje koji su ih posebno razveselili ili uplašili.
  10. Mahanje repom kod pasa nije bezveze i ne znači samo da je pas sretan. Istraživanja su pokazala kako mahanje na desnu stranu znači da je pas sretan, a mahanje na lijevu stranu je zapravo znak straha. Pas zapravo tada maše repom zbog nervoze.
Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

instagram

Instagram profili bez kojih ti je feed totalno bezveze

bradata agama

VIDEO gastro izazov: bradata agama ocjenjuje hranu (urnebesno)