u

Serval: elegantna maca koja svojim dugačkim nogama skače s mjesta čak do dva metra u visinu

Da, dobro vidiš. Maca serval je uistinu najelastičnija maca na svijetu koja skače s mjesta čak do dva metra kako bi ulovila svoj plijen. Također, znaš li da serval živi u Africi i ima jako zanimljive načine kamufliranja? Ove mace zapravo imaju najduže noge u odnosu na tijelo među svim mačkama. Pripazi, serval maca ima oči sa svih strana i jako ju je teško prevariti.

Karakteristike životinje

Serval je maca čije je krzno bakrene boje te sadrži puno zanimljivih mrlja koje su posebne kod svake mace. Zanimljivo je to da se njihove šare razlikuju ovisno o mjestu staništa. Ako žive na travnjaku, mrlje su im puno deblje i veće od onih maca koje žive u šumi. Sa stražnje strane ušiju imaju bijele mrlje koje im služe kao jedan način obrane.

Sigurno se pitaš kako ih bijele mrlje mogu zaštititi od zlih grabežljivaca. Odgovor je vrlo zanimljiv i jednostavan. Bijele mrlje na njihovim ušima izgledaju poput očiju te tako grabežljivac misli da ga maca serval cijelo vrijeme gleda, pa ga ni neće pokušati napasti.

serval

Prehrana

Ove mace najviše vole jesti miševe, krtice, zmije, žabe, guštere, kukce, ptice i gazele. Kako bi ulovile svoj plijen prvo ga moraju locirati sluhom te se polako prišuljati do svog plijena kako bi ga napale iz zasjede. Jedna zanimljiva činjenica je ta da uglavnom love za manje vjetrovitih dana kako bi mogle bolje čuti i uloviti svoj plijen. Ponekad se vole igrati sa svojim plijenom i prije nego što ga ubiju ga vole puštati da bježi te ga ponovno loviti. Tipične mačke…

Najaktivnije su u sumrak, a preko dana i noću vole spavati i odmarati. Kako bi izbjegle kontakt s ljudima ponekad moraju loviti noću. Vole živjeti uz vodu, najviše uz močvarna područja zbog same klime te dobrog mjesta za odmor.   

Vole obilježavati svoj teritorij tako da ostavljaju slinu, tragove grebanja te uriniranjem.

serval

Serval razmnožavanje

Uglavnom žive samotnjačkim životom, osim u vrijeme parenja. Mogu se pariti više puta u godini te u jednom leglu mogu imati od 1-4 mladunca.

Nakon 6 mjeseci sisanja majka im počinje donositi hranu te ubrzo nakon razvitka trajnih zubi počinju sami loviti. Mladunci najčešće ostaju na istom području na kojem je njihova majka oko godinu dana nakon početka vlastitog lova. Ženke za razliku od mužjaka puno brže postaju spolno zrele, već nakon godinu dana starosti, dok mužjaci tek nakon 17 mjeseci starosti.

U prirodi žive do 10 godina.

Voliš mačke, pa makar i ovako divlje? Pogledaj malo našu rubriku za mjaukalice i pronađi još zanimljivih mačjih vrsta. Ukoliko si više ljubitelj divljine, evo ti još hrpa zanimljivosti o divljim životinjama.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

pasmine za muškarce

Preporuka: pasmine za muškarce (najbolji izbor za gospodu)

beba nosorog

VIDEO: beba nosorog se hoće igrati