u

Kako odabrati hranu za psa?

Vječna borba svih vlasnika je s time kako odabrati hranu za psa. Toliko toga se nudi u specijaliziranim trgovinama, ima toliko specijalizirane hrane (za alergičare, za izbirljive) i mnogo je opcija (barf, suha, konzerva, kuhano). No, kako odlučiti što je najbolje za tvog psa i što mu je sve potrebno uvesti u prehranu?

Kako odabrati hranu za psa

Za početak možemo slobodno tvrditi da ono što se nudi u našim trgovinama nije štetno za pse i nije opasno. Opasno je psu davati čokoladu i ostale namirnice iz ljudske prehrane koje pas nikako ne smije jesti.

Svaka hrana ima svoje prednosti i mane, a ono za što se odlučiš ne smiješ često mijenjati. Štene do godine dana jede puppy dio asortimana, a kada ostari (ovisno o vrsti), prelazi na senior. No to nije nešto čega se treba strogo držati, važno je da pas ima dobru probavu i lijepu dlaku. To je najčešći indikator zdrave i dobre prehrane.

Ukoliko zbog bilo kojeg razloga psu mijenjaš prehranu, prvih par dana u staru hranu stavljaj novu i polako svaki dan smanjuj udio stare hrane.

BARF

Možda ćeš se odlučiti za sve popularniji BARF, odnosno sirovo meso. Rukovanje time je lako, samo odmrzneš i daš psu klopu. Malo je zeznuto ljeti, a treba i paziti na rukovanje sirovim mesom i temperaturu na kojoj se drži (što ti ne želiš pojesti, nikad ne daj ni psu). BARF treba odmrzavati na sobnoj temperaturi ili u mlakoj vodi. Jednom otvoren i odmrznut BARF može se čuvati u hladnjaku 24 sata.

SUHA HRANA I KONZERVE

Većina ljudi kombinira suhu hranu i konzerve. Samo mekanu hranu nije dobro davati ljubimcu, u prehranu se mora dodati nešto što će aktivirati zube. Barem kosti ili kožice za grickanje, jer neaktivni zubi skupljaju kamenac i postaju neupotrebljivi (čitaj: veterinar ih vadi van).

Kada biraš kupovnu hranu, dobro je pročitati etiketu. Prvo pogledaj proteine, koji su zapravo najvažniji za pse. Oni mogu biti životinjskog ili biljnog porekla, a ti potraži hranu koja sadrži životinjske proteine (piletina, janjetina, riba, divljač, govedina, razna perad). Još ako je to prvi sastojak u tablici, to znači da je glavni izvor proteina meso. To je super.

Izbjegavaj svu hranu koja je “na bazi”, “mesni obrok”. Također, ako na prednjoj strani pakiranja stoji 100% meso, na etiketi ti može bez problema pisati 50% meso. Ne gledaj prednju, nego stražnju stranu pakiranja.

Ako se na prvom mjestu sastojaka nalaze soja, žitarice, kukuruz ili njihovi nusproizvodi, možda je dobro da izbjegneš tu hranu. To nisu namirnice za pse i treba ih izbjegavati.

KUHANO

Ukoliko ti tvoj životni stil dozvoljava, psu možeš i kuhati. Važno je samo da ništa ne začinjavaš. Psi vole kuhanu piletinu, iznutrice i općenito kuhano meso. U to možeš dodati kuhano povrće, jer oni vole mrkvu, grašak, kelj ili celer. Psi vole i voće. Klikom na link saznaj koje voće i povrće pas smije jesti.

Poslastice za ljubimce

Mnogi poslastice smatraju junk foodom za pse. To uopće ne mora biti tako, samo biraj provjerene namirnice i čitaj etikete. Odaberi one poslastice u koje se ne dodaju nikakvi aditivi ili pojačivači okusa i mirisa, različiti konzervansi i bojila, nego je cijela priča temeljena na što kvalitetnijoj i prirodnijoj ishrani za kućnog ljubimca. Možeš odabrati i domaće proizvode i domaću sirovinu. Za psa su idealna goveđa pluća, jetra, srce, grkljani i žile.

Pas mora žvakati i samo aktivni zubići su lijepi i bijeli. Također, poslastice su sastavni dio odgoja psa. Koristi ih kad pas obavi nuždu gdje treba ili nauči nešto što želiš. Grickalice su idealne za razdoblje kad odlaziš od kuće i ostavljaš psa samog. Neka zna da je to super vrijeme jer će se baš dobro zabaviti uz odličnu poslasticu.

Nagradice i poslastice psu daj povremeno (pročitaj na etiketi koliko smije jesti, ovisno o samo kilaži ljubimca), a hrani ga svaki dan u isto vrijeme. Jednom ili dva puta dnevno, ovisno o pasmini i navici.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

snackers

Snackers poslastice za pse – idealne za nagrađivanje ljubimca

Simptomi stresa kod pasa

Simptomi stresa kod pasa