u

Simptomi stresa kod pasa

Simptomi stresa kod pasa mogu zaista biti svakakvi, no ovaj put donosimo pet najčešćih. Ukoliko primijetiš da je pas pod stresom (ili bilo koje drugo problematično ponašanje), prvi korak je uvijek savjetovanje s veterinarom. Najvažnije je da se odbace bolesti i bolna stanja zbog kojih se pas doima potišteno i miruje.

Simptomi stresa kod pasa

Umor

Ukoliko pas stalno spava i bezvoljno se razvlači po kući, to može biti simptom stresa. Pogotovo ako izbjegava interakciju s ukućanima. Ukoliko pas nije postao senior (stariji psi dosta vole svoj mir), razmisli o tome što se promijenilo u dnevnoj rutini tvog ljubimca. Možda ste se preselili, možda se manje bavite njime, možda ne ide u svoje redovne šetnje. Ukoliko se dnevna rutina više ne može vratiti na staro – najbolje je da uvedete neke nove aktivnosti koje će razveseliti tvog lajavca. Igrajte se više, odite u avanturu, prošećite po nekom novom kvartu. Važno je da svog ljubimca izbaciš iz te letargije.

Manjak apetita

Pas ponekad ne želi piti i jesti ili odbija pseću hranu i traži samo ljudsku. Možda je njegova hrana promijenila sastav ili se udebljao. Ukoliko su odbačeni potencijalni medicinski razlozi manjka apetita, onda možda previše hraniš psa, a premalo ga šećeš.

Skrivanje

Štenci se znaju skrivati pod namještaj kada su loše volje ili kada im ne paše nešto. Njih je bar lako razveseliti, samo ih pozovi na igru i sve će se riješiti.

Lizanje šapa

Neki psi zbog stresa više ližu šape. To ih izgleda umiruje. Ako je sa šapama sve u redu zdravstveno, onda je najbolje da ih uposliš s nekim zabavnim treningom ili igrama. Čisto da pas ne misli na probleme.

Odbijanje interakcije s ljudima i psima

Kada su baš loše volje, psi se ne žele s nikime družiti. Probaj svog ljubimca nagovoriti na igru tako da mu pozoveš najboljeg psećeg frenda na druženje ili ga razveseli s onim aktivnostima koje baš voli najviše na svijetu. Posveti mu se, mazi ga, tetoši i daj sve od sebe da opet bude onaj stari.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako odabrati hranu za psa

Kako odabrati hranu za psa?

Mačke s neobičnim uzorcima na krznu

VIDEO: Mačke s neobičnim uzorcima na krznu