u

Kavalirski španijel kralja Charlesa – veliko ime malog psa

Kavalirski španijel kralja Charlesa je uzgajan da bi bio pratnja ljudima, ali i onda dok ljudi idu u lov. Tako da će ovaj pas obožavati sjediti kraj tebe dok ga maziš i češkaš, ali i trčati do besvijesti za nekom pticom.

Kavalirski španijel kralja Charlesa – osobine pasmine

Kavalirski španijel kralja Charlesa je mala pasmina, ali veliki atleta. Obožava trčati, šetati, boraviti u prirodi i jurcati za klincima uokolo.

Dok se kreće, neprestano maše repom, što je totalno fora. Uz taj slatki repić ide i mila njuškica, tako da je stvarno neodoljiv.

Provodit ćete dio dana zajedno doma, ali dio dana morate biti što više vani u igri. Pratit će te do kraja svijeta, pa i u kupaonicu. Nećeš nikada imati mira, jer ga ni ovaj pas nema.

Osim što je totalni avanturist, veliki je gurman. Obožava jesti sve, tako da moraš paziti da se ne udeblja.

kavalirski španijel kralja charlesa

Ukoliko se dovoljno izmori, neće lajati i gristi stvari. Nemoj se nikada derati na ovu pasminu ako ikada napravi takvu neku nepodopštinu. Pri socijalizaciji se više orijentiraj na nagrađivanje i poticanje dobrog ponašanja.

Imaj na umu da ne vole dugo biti sami doma.

Zdravlje pasmine

Za početak upozoravamo da ne postoji “toy” vrsta ove pasmine i ukoliko je van gabarita od 4 do 8 kg, nešto tu nije u redu i kasnije bi moglo biti zdravstvenih problema.

Pošto imaju spljoštenu njušku, znaju imati problema s disanjem, a skloni su i problemima s očima (konjunktivitis). Mogu imati problema s kralježnicom, kukovima i patelama. Kako bi se to sve izbjeglo, obavezno psa nabavi iz provjerenog uzgoja.

Nikada ne vodi psa van ako je previše vruće ili hladno te pazi da ne potrči preko ceste za nekom pticom. Zna ih ponijeti nagon i onda se dogode nesreće.

Održavanje dlake

Imaju srednje dugu svilenu dlaku koja može biti malo valovita na ušima, prsima, repu i po nogama. Dolaze u četiri boje – kesten u kombinaciji s bijelom, trikolor (crna, bijela i smeđa), crna sa smeđom i crvenoj boji.

Puno se linjaju, ali dlaku nije teško održavati. Dosta je da ih počešljaš tri puta tjedno.

Osim toga, potrebna im je standardna pseća higijena.

Okej, možda ćeš od dlake svog psa moći napraviti drugog psa bar jednom tjedno, ali ćete živjeti zajedno 15 dlakavih godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

bostonski terijer

Bostonski terijer – pametan, tvrdoglav i živahan ljubimac

jorkširski terijer

Jorkširski terijer – veliki pas u ekstra malom tijelu