u

SuperSuper Volim!Volim!

Bostonski terijer – pametan, tvrdoglav i živahan ljubimac

Bostonski terijer je postao jako popularan u prošlom stoljeću. Nekada su uzgajani za borbu, a danas su pravi kućni ljubimci privrženi svojim vlasnicima.

Bostonski terijer – osobine

Ova pasmina može živjeti u domu svake veličine, ali treba dosta aktivnosti vani. Ukoliko tražiš malog psa, a voliš šetati, trčati i općenito boraviti u prirodi – onda je ovo idealan izbor za tebe.

Kao i svi terijeri, znaju biti osjetljivi na druge pse na svom teritoriju, tako da ih na to treba navikavati od malih šapica.

Totalne su mudrice i pametnice, a znaju biti tvrdoglavi i hiperaktivni. Kada naprave neku nepodopštinu, jako je teško naljutiti se na njih. Pogledaju te onim svojim velikim očima i sve im moraš oprostiti.

Mali su rastom (38-43 centimetra visine i od 5 do 11 kilograma težine), ali mišićavi. Imaju sjajnu dlaku i bijele mrlje koje izgledaju kao da nose odijelo.

Bostonski terijer ima velike uspravne uši, koje djeluju totalno šarmantno. U kombinaciji s tim okicama, bostonac je krajnje neodoljiv.

Njuška im je spljoštena i naborana, pa zbog toga mogu imati problema s disanjem.

Odlično se slažu sa svima, a posebno s djecom. Vole raditi gluposti, kao i klinci. Kažu da je odličan izbor i za starije ljude.

Nisu najlakši za trening i učenje naredbi, znaju biti zeznuti po tom pitanju. Disciplinu moraš uspostaviti od prvog trenutka kada dođe k tebi.

bostonski terijer

Zdravlje pasmine

Pošto imaju problema s disanjem (zrak se ne stigne ohladiti dok dođe do pluća) – obavezno nauči svog bostonca da hoda lijepo na lajni. Nemoj ga vući, jer će se samo daviti.

Znaju imati problema s očima i nadutosti. Ako ti smeta imati prdeka od psa, onda bostonski terijer nikako nije najbolji izbor za tebe. Uz to što prde, moraš znati da i hrču i sline.

Kako bi se izbjegli zdravstveni problemi – jako je važno da svog psa nabaviš iz provjerenog izvora.

Održavanje

Uobičajena pseća higijena će biti sasvim dovoljna. Nemaju neku zeznutu dlaku ili nekih posebnih problema oko održavanja. Mogu biti crne boje, brindle ili s crne s crvenim odsjajem. Nema ih u jednoj boji (da su samo crni, sivi ili bijeli) – tako da bježi od osobe koja ti želi podvaliti takvog psa.

Imaj na umu i da ne podnose dobro veliku toplinu ili jake hladnoće. Mrze glasne zvukove (tako da znaj da deranje kod treninga neće upaliti), a obožavaju jesti. Pazi da se tvoj ljubimac ne udeblja, jer je to jako opasno za njegovo zdravlje.

Ukoliko se dobro brineš za njega, može poživjeti i 15 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

shih tzu

Shih Tzu – sve o malom lavu

kavalirski španijel kralja charlesa

Kavalirski španijel kralja Charlesa – veliko ime malog psa