u

SuperSuper Volim!Volim! MwaMwa

Shih Tzu – sve o malom lavu

Ime Shih Tzu zapravo znači “mali lav”, ali svojom osobnošću je ova pasmina jako daleko od kralja džungle. Shih Tzu je više kralj jastučića i kauča te najveća maza svojih vlasnika.

Shih Tzu – osobine pasmine

Ovaj mali veseljak obožava ljude i slijedit će te posvuda. Možeš ga dovesti u mali stan, njemu je ionako dovoljno da se igrate, mazite, odmarate i uživate zajedno.

Fora je kod njihovog izgleda ta isturena donja vilica te predivna duga dlaka. Puno ih ima malu bijelu flekicu na licu, a legenda kaže da je ona nastala kada se sam Buda poljubio psa iz zahvalnosti što je svojom neustrašivošću otjerao pljačkaše.

Hrabrica je to jedna u malom tijelu. Visine su od 22 do 27 centimetara, a mogu težiti 4-7 kilograma.

shih tzu

Zdravlje

Generalno su zdrava pasmina, ali zbog spljoštene njuške mogu imati problema s disanjem. Zrak se jednostavno ne stigne ohladiti dok dođe do pluća, pa u slučaju velikih vrućina to može biti pogubno za njih.

Znaju biti skloni alergijama, od onih na hranu, do onih koje nastaju zbog stvari u okolini (sredstva protiv buha, šamponi i ostale kemikalije) i alergija na pelud ili prašinu.

Mogu imati problema s kukovima, problema s bubrezima, mjehurom, očima i zubima. Kako bi se to izbjeglo, najvažnije je uzeti psa iz provjerenog izvora.

Održavanje

Ovo nije neka aktivna pasmina i trebat će tek par šetnji dnevno. Igrat ćete se doma s igračkama i uglavnom odmarati.

Misle da mogu letjeti, tako da skaču uokolo- što može biti jako opasno za njih. Odmah svog psa nauči da ne smije skakati na stol (on to može bez problema iako ne djeluje tako) i po ostalom namještaju.

Kao i svaki pas, Shih Tzu treba proći socijalizaciju, upoznati ljude i pse.

Pseću higijenu treba redovito održavati, kao i dlaku. Shih Tzu dolazi u više boja: crnoj, crno-bijeloj kombinaciji. sivo-bijeloj kombinaciji ili crvenkasto-bijeloj. Ne želiš da izgleda neuredno ili da se dlaka zapetlja, tako da ga treba svaki dan počešljati. Trebat ćeš pomoć groomera, tako da će tvoj pasanac morati redovito na frizuru, rezanje noktića i čišćenje ušiju.

Zaprljaju se oko usta kada jedu i treba im svakodnevno čistiti dlaku oko očiju. Pošto znaju imati problema sa zubima – bilo bi dobro da ih redovito očetkaš.

shih tzu

Shih Tzu i djeca

Ovo je pasmina idealna za obitelj, ali znamo da mališani mogu nehotice ozlijediti psa ili s njime postupati na neodgovarajući način. Znamo i da djecu nikada ne ostavljamo samu sa psom, tako da ako se držimo ovih pravila – ljubav će cvjetati. Shih Tzu voli ljude i voli djecu, ali trebamo paziti na njih u interakciji.

Bit će vam lijepo s ovim psom i živjet ćete dugo u sreći. Pasmina obično živi od 10 do 16 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

najpopularnije male pasmine na svijetu

Najpopularnije male pasmine na svijetu u 2020. godini

bostonski terijer

Bostonski terijer – pametan, tvrdoglav i živahan ljubimac