u

Zašto pas hoda u krug prije kakanja?

Tvoj pas dugo bira mjesto, njuška i onda još dugo hoda u krug prije kakanja? Ili se vrti i vrti pa na kraju predomisli? Možda ti se to čini malo čudnim ili ti ide na živce (pogotovo kada se žuriš), ali psi imaju svoje razloge za taj ritual kakanja.

Pas hoda u krug jer traži sigurnost

Znaš ono kako pogledaš u školjku čisto da vidiš kakva je situacija (da te nešto ne ugrize dok obavljaš nuždu)? Isto tako i pas provjerava skriva li se nešto u travi što bi ga moglo omesti ili napasti dok je najranjiviji. To je instinkt koji je psu ostao iz njegovih divljih dana.

Također, kao što si ti pripremiš i prebrišeš školjku prije sjedanja u javnim wc- ima, tako si on malo počisti svoje mjesto za kakanje.

Označavanje teritorija

Pas hoda u krug, a onda kada čučne i kaka – ispusti i svoje hormonske mirise iz analnih žlijezda te tako označi svoj teritorij. Označavanje teritorija je praksa iz dana dok su psi bili divlji i normalno je ponašanje divljih životinja. Ti možeš pokupiti kakicu (i moraš), ali miris ostaje.

Obavljanje nužde prema sjeveru

2013. godine su neki njemački i češki istraživači dokazali da se svi psi (ma gdje bili) okreću prema Zemljinim magnetskim polovima dok obavljaju nuždu. Naravno da nisu mogli razlučiti je li ponašanje svjesno ili nesvjesno, ali studija je obuhvatila čak 70 pasa i 37 različitih pasmina.

Pas se vrti, čini se, dok ne pogodi sjever.

Kad smo već kod kakice, ako želiš znati što njena boja i sastav govori o tvom psu – mi znamo i to.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

treba li kupati hrčka

Treba li kupati hrčka i kako održavati njegovu higijenu

pas jede travu

Zašto pas jede travu?