u ,

Piranja – fora činjenice o ne baš fora ribi

Piranja je riba sa zubima koji su oštri poput žileta i koja te, realno, može dohvatiti samo ako si u Južnoj Americi. Nauditi ti, doduše, može i ako pogledaš cijelu franšizu filmova Pirahna, Pirahna II, Pirahna iz 95.-e, Pirahna 3D i Pirahna 3DD. To rijetko tko preživi.

Piranja – karakteristike

Šalu na stranu, piranje su sve na lošem glasu (ukupno 60 vrsta), iako nisu baš sve žedne krvi. Neke od njih su zbilja vegetarijanke.

Većina piranja nije veća od 60 cm i vole živjeti u jatima. Imaju koreografije napada – udruže se i dohvate plijen kada ogladne ili se trebaju obraniti.

Najagresivnije i najopasnije su crvene piranje. Kada se domognu žrtve – svaka je grize po malo, izmjenjujući se na njoj dok ne pojedu i više od 1/8 svoje mase.

Neke druge vrste imaju svoje taktike. Jedna vrsta piranja se svom brzinom zaleti na žrtvu i onda je grize svom jačinom dok se žrtva ne preda.

Uglavnom sve piranje ciljaju rep ili oči ribe pri napadu.

Zanimljivo, zubi im vrlo rijetko ispadaju, a ako zatreba – narast će im novi.

piranja

Razmnožavanje

Ova vrsta liježe tisuće jaja u pijesak na području na kojem živi. Crvena pirana liježe jaja u gnijezdo koje je napravio mužjak.

Kada mužjak oplodi jajašca, ona se zalijepe za vodeno bilje i izlegu kroz nekoliko dana.

Piranje žive oko 8 godina.

Sviđaju ti se opasne životinje? Provjeri što smo sve otkrili o morskim psima ili pogledaj super crtić o jezivim morskim stvorenjima!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

klokan

Klokan može skočiti 9 metara u zrak i trčati 48 km/h

spotovi

Najbolji spotovi u kojima se pojavljuju životinje