u

Crvena panda – kad joj je hladno, omota rep oko sebe

Crvena panda je preslatka životinjica, prepoznatljiva po njuški kojom liči na rakuna i repu koji ima šarene krugove. Njeno latinsko ime znači “mačka koja svijetli”, a veličinom i ponašanjem pomalo i podsjeća na mačke. Kada joj je hladno, svoj dugačak rep će koristiti kao šal.

Crvena panda – karakteristike

Crvena panda je nekada smatrana rođakom velike pande i rakuna, a danas znanstvenici smatraju da je ona jedinstvena porodica.

Možeš je pronaći u planinama Nepala, Burmi i središnjoj Kini. Morat ćeš se dobro potruditi da je uočiš, jer crvena panda svoje dane provodi spavajući na drvetu.

crvena panda

Kada sunce krene zalaziti, panda se budi i postaje aktivna. Što radi noću? Jede svoju omiljenu hranu – bambus. Neće odbiti obrok koji sadrži voće, korijenje ili jaja drugih životinja.

Ovo je jako sramežljiva životinja i najčešće živi usamljenički. Ekipu traži samo u doba parenja. Ženke rađaju u proljeće i ljeto, a najčešće imaju od jednog do četiri bebača. Za njih se brinu oko 3 mjeseca, a onda klinci krenu svako svojim putem.

Ova je vrsta danas ugrožena zbog siječe šuma, stoga se aktivno radi na oporavku vrste zaštitom ove životinje u svim zemljama u kojima obitava.

Ukoliko ne možeš skoknuti do Nepala da upoznaš crvenu pandu, navrati do Zoološkog vrta u Zagrebu, ondje ova životinja ima predivnu nastambu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kit

Kit – najveća životinja na planetu uz čiju pjesmu spavaš kao beba

konj

Konj – životinja koja s čovjekom ima drevnu vezu