u

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće – što moraš znati

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće se mijenja od ove godine, odnosno država je promijenila pravila po kojima se psi cijepe protiv ove bolesti. Donosimo ti odgovore na najčešća pitanja vezano za izmjene i općenito za cijepljenje protiv bjesnoće.

Zašto se ukida cijepljenje pasa protiv bjesnoće 2021.?

Zato što bjesnoće više nema, odnosno stavljena je pod kontrolu. Zadnji zabilježeni slučaj u našoj zemlji bila je jedna bijesna lisica davne 2014. godine.

Koliko često će se sada cijepiti psi?

Više nije obvezno cijepljenje protiv bjesnoće svake godine, već se može ponavljati svake dvije ili tri godine. To sve ovisi o cjepivu koje je pas primio, odnosno o tome koliko vrijedi njegov učinak. Sve će ti o tome reći njegov veterinar.

Kako se cijepe štenci?

Kod nas će se štenci cijepiti isto kao i odrasli psi, ovisno o imunosti koje im daje cjepivo koje primaju (od dvije do više godina). U susjedstvu su pak odlučili da će štence ipak cijepiti svake godine jednom, čisto da steknu imunitet do druge ili treće godine života. Nakon toga će, primjerice u Sloveniji, nastaviti cijepiti pse protiv bjesnoće jednom u par godina.

Imaju li svi veterinari to višegodišnje cjepivo?

Neki veterinari će vam i dalje nuditi jednogodišnje cjepivo, a neki prelaze odmah na višegodišnje. Na odluku utječe cijena i procjena veterinara što je za psa najbolje. Javi nam kako ste ti i tvoj ljubimac riješili ovu situaciju s veterinarom i koje ste cjepivo primili!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

pijetao

Pijetao – vidovita ptica koja nam teoretski ne treba za dobivanje jaja

Zašto se čivava trese

Zašto se čivava trese?