u

Maltezer – pasmina koja ima svog milijunaša

Malo bijelo klupko svilene dlake, poznatije pod imenom maltezer, jedna je od najpopularnijih pasmina u našoj zemlji. Znaš li da je vlasnica jednom maltezeru ostavila svoje milijune? Ma nije ni čudno kada saznaš sve ove činjenice o pasmini.

Naziv pasmine (vjerojatno) dolazi od mjesta porijekla

Povijest maltezera nikada nije do kraja razjašnjena, ali je najprihvaćenija teorija kako ova pasmina potječe s otoka Malte. Navodno su je još stari Rimljani uzeli pod svoje i od tada ih je na otoku bilo sve manje, a u Rimskom Carstvu je bila jedna od najomiljenijih i najraširenijih pasmina.

Nije ni čudno da nemamo baš puno znanja o njihovoj povijesti, pošto je to jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Navodno je stara više od 2800 godina i pravila je društvo drevnim Egipćanima, Rimljanima i Grcima.

Maltezeri oduvijek žive na visokoj nozi, pronađene su čak i zlatne zdjelice iz kojih su jeli ti mali kraljičini miljenici, a mali bijeli maltezeri naslikani su i u grobnicama grčkih i egipatskih vladara. (Tako da te uopće ne mora biti sram što se prema svom maltezeru ponašaš kao da je princ).

maltezer

Poznate osobe vlasnice maltezera su kraljica Elizabeta I., Marija I. kraljica Škotske, ali i Halle Berry i Elizabeth Taylor.

Nije slučajno da su maltezeri snježno-bijele boje, Rimljani su tu boju smatrali posebno značajnom i povezanom s božanstvima.

Najbogatiji maltezer na svijetu

Maltezer imena Trouble (prevedeno s engleskog jezika znači nevolja) je bio jedan od 10 najbogatijih kućnih ljubimaca na svijetu. Njegova vlasnica mu je nakon svoje smrti ostavila ogromno bogatstvo.

Trouble je uživao na Floridi u svom bogatstvu, točnije 2 mil. dolara, sve do svoje smrti 2011. godine. Osmrtnica ovog bogataša objavljena je, naravno, u New York Timesu.

Privlači te ova pasmina? Ukoliko razmišljaš o tome da maltezer postane tvoj novi kućni ljubimac, svakako se najprije informiraj na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

video

VIDEO: Nisam ja, ne bi ja nikad, on je!

instagram nagradni natječaj

Instagram nagradni natječaj: osvoji Pet Secret balzam za šapice svog ljubimca