u

Znaš li što je degu?

Degu je čileanska vjeverica, jedan razigrani glodavac koji može bit i kućni ljubimac. Veseo je, dobroćudan i jako pametan. Čak ga možeš naučiti i razne trikove.

Porijeklo životinje degu

Degu dolazi iz Čileanskih Andi, a u Europu su došli kao testne životinje za ispitivanje dijabetesa. Izrazito su skloni toj bolesti i nemaju mogućnost probavljanja šećera. Sredinom prošlog stoljeća postali su popularni kućni ljubimci.

degu

Degu kao kućni ljubimac

Ova je životinjica jako nestašna, znatiželjna i vesela. Idealan je kućni ljubimac za sve članove obitelji, a uz pravilnu njegu može živjeti i 9 godina.

Jako vole društvo i bez njega postaju depresivni. Najbolje je odmah nabaviti dva degua, ženke koje su odrasle zajedno. Dva mužjaka nisu dobra kombinacija, a privikavanje na novog degua u familiji neće proći bez prilagodbe ljubomornog starijeg brata.

Kavez i potrebna oprema

Degu treba veći kavez, minimalnih dimenzija 100x60x60. Obavezno neka bude od žice ili stakla, plastiku mogu pregristi. Na dno kaveza treba postaviti debelu stelju, a idealno bi bilo da kavez ima katove i galerije za pentranje.

U kavezu treba imati hranu, vodu i posudu s pijeskom za kupanje te igračkice. Idealno bi bilo da ima kotač za trčanje, grančice, kamenje i igračke iz provjerenog pet shopa. Važno je da se ima s čime zabavljati.

Uvijek mora imati neku grančicu od voćaka da njome oštri zubiće.

Kavez ne smije biti blizu prozora, propuha, direktnog sunčevog svjetla i buke.

degu

Druženje s deguom

Prvih par dana pusti degua da se privikne na novi dom i okoliš, a tijekom tog vremena mu se obraćaj da se navikne na tvoj glas i polako prilazi kavezu. Nemoj ga odmah držati po rukama nego iskoristi priliku tijekom hranjenja i pričekaj da ti se sam popne na ruku.

Redovito ga puštaj da jurca po stanu i protegne nogice, ali pod nadzorom da ne pregrize kablove ili se ozlijedi.

Degu prehrana

Jede gotovu hranu za degue i sijeno, a uvijek mora imati svježe vode. Možeš im dati voća i povrća i kukuruz. Oprezno s voćem s velikim udjelom šećera poput krušaka, grožđa, orašastih plodova ili suhoh voća. Treba im davati vitamine.

degu

Rep degua

Nikada nemoj degua primati za rep jer će ga u strahu odbaciti. Neće mu narasti novi.

Zdravlje

Ova životinja u pravilu nema zdravstvenih problema. Ne smije se kupati, već će to sam obaviti uz pomoć pijeska. Dok se god degu ponaša živahno i znatiželjno, sve je u redu.

Ukoliko voliš glodavce ili želiš takav tip kućnog ljubimca, informiraj se malo i o hrčcima i zečevima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kućni ljubimci bolesti

Mogu li kućni ljubimci dobiti bolesti od nas?

svjetski dan smijeha

VIDEO: Sretan ti svjetski dan smijeha!