u

Kako njegovati dugodlaku mačku

Ne moraš biti veliki stručnjak da znaš kako njegovati dugodlaku mačku, samo treba puno strpljenja. Što je nagrada za trud? Fantastična frizura na najveličanstvenijoj dlakavici na svijetu.

Kako njegovati dugodlaku mačku

Koliko je njege potrebno mački, ovisi o vrsti i dužini krzna koje ima. Mačke koje imaju meko, tanko i svilenkasto krzno – najčešće nemaju problema s petljanjem i čvorićima.

Mačke s gustim krznom su malo drugačija priča. Perzijska mačka je primjer duge dlake koja se mora češljati baš svaki dan. One mačke koje nemaju poddlaku često nemaju problema s raščešljavanjem i moraju se uređivati tek jednom tjedno. Kod nekih vrsta je krzno čak i kovrčavo, kao kod pudle, pa se mora često češljati i oblikovati rukama.

Alat za uređivanje i tehnika

Moraš nabaviti četke i češljeve koji su namijenjeni isključivo mačkama. Imaš ih u svim specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce, a za savjet uvijek možeš priupitati nekog groomera u kvartu.

kako njegovati dugodlaku mačku

Većina mačaka se zaista voli češljati, tako da će vrlo vjerojatno same početi trljati o četku čim je ugledaju. Ukoliko tvoja maca ipak ne voli tretman uređivanja – ne smiješ odustati. Valja je malo po malo privikavati na to.

Ovo su koraci za privikavanje na četku:

  • prvo daj maci da je malo ponjuši, da se sprijatelje
  • uvijek češljaj krzno u smjeru rasta, a ne suprotno, jer bi to maci moglo biti neugodno
  • počni od glave i idi polako, da se maca privikne
  • nemoj od prvog češljanja napraviti maraton, nakon par minuta nagradi macu i završi priču

Mačke duge dlake treba povremeno i okupati, pogotovo ako u priču dođe neka kakica ili prljavština. Neke mačke vole vodu, a neke ne. Najbolje bi bilo da mačku navikneš na vodu dok je još mala.

Ukoliko ti se ipak dogodi na maca ima čvor koji nikako ne možeš riješiti – najbolje ga je odrezati. No to nikako nije dio rutine već velika iznimka. Neka ti alat budu škare za kućne ljubimce, a ne obične kućne. S oštrim se škarama može samo dogoditi nesreća.

Ukoliko želiš znati kako njegovati dugodlaku mačku kao profić – nemoj zaboraviti na one dlakice između šapica. I tamo se može napraviti petljić, ali i zavući razne nečistoće iz mačjeg wc-a. Taj dio lijepo obreži specijaliziranim škarama za kućne ljubimce.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

bombajska mačka

Bombajska mačka – zaigrana pametnica

zdravstveni problemi kod hrčaka

Najčešći zdravstveni problemi kod hrčaka