u

Koliko dugo pas može biti sam doma

Nabavljaš psa ili imaš štene pa se pitaš koliko dugo pas može biti sam doma? Prvo ćemo te naučiti kako ga naviknuti na to da bude sam, a onda otkriti neke faktore o kojima ovisi koliko će dugo tvoj pas moći biti sam u kući.

Kako naučiti psa da bude sam kod kuće

S treningom moraš početi čim se pas useli u tvoj dom. Neka to bude prvo tri minute (samo izađi iz kuće ili stana), pa pet minuta, pa petnaest minuta (obavi manju kupnju), pa pola sata, pa sat, pa dva,… Kužiš već sad? Svaki dan povećavaj malo svoju odsutnost ili ostani na istoj razini ako se pojave neki problemi.

Psa zatvori u onaj dio doma koji ne može uništiti dok se ti vratiš. Je li to hodnik ili kuhinja, ovisi o tvom domu i tvojim željama. Psu ostavi hranu, vodu i igračke. Hranu stavi u kong ili neku igračku za koju će mu trebati puno vremena da sve pojede, a da se usput odlično zabavi. Tempiraj vrijeme hranjenja sa svojim odlaskom i poslastice neka u prvo vrijeme budu rezervirane za to da ostanu kao nagrada dok ti odlaziš.

Cilj je da pas bude super sretan oko tvog odlaska. Tada za njega dolazi klopa, igračke, nagradice. Dok se ti vratiš, on će se naigrati i naklopati. Kada se vraćaš u stan, nemoj vikati i ciktati od sreće, tepati mu i dozivati ga. Skroz ležerno otvori vrata, prođi kraj psa, izuj se i presvuci, a onda ga podragaj. Taj povratak neka bude skroz cool, ležeran. Nema uzbuđenja, ono je rezervirano za tvoj odlazak iz kuće.

Koliko dugo pas može biti sam doma

To prije svega ovisi o njegovim navikama vezano za piškenje i kakanje. Obavezno psa prošeći prije odlaska i čim se vratiš. Psi obavljaju malu nuždu tri do pet puta dnevno, a velika nužda ovisi o više faktora (dob, vrsta hrane, vrsta pasmine,…).

Koliko dugo pas može biti sam doma prema dobi i potrebi za piškenjem:

  • Štenci mogu bez piškenja onoliko sati koliko su mjeseci stari. Štene od 3 mjeseca treba piškiti svaka 3 sata. Štene od 6 mjeseci, svakih 6,…
  • Odrasli psi mogu izdržati i do 8 sati, iako je 6 neki preporučeni maksimum.
  • Psi stariji od 8 godina mogu izdržati ovisno o veličini i zdravstvenom stanju – od 2 do 6 sati.

Vježba, šetnja i boravak vani su za psa jako važni. On se mora psihički i fizički izmoriti. Prije ostavljanja psa samog kod kuće, jako je važno da ga duže prošećeš i izmoriš. Koliko je to vremena u šetnji, ti najbolje znaš. Činjenica je da većina pasmina treba oko sat vremena šetnje dnevno. Aktivniji psi, naravno, trebaju više.

Sama fizička aktivnost, s druge strane, nije dostatna. Treba i mentalne vježbe i dresuru. Baš mu zato ostavi kong iz kojeg će izvlačiti hranu ili pak stavi suhu hranu u plastičnu bocu koju ćeš probušiti na nekoliko mjesta. Pas će shvatiti da treba okretati bocu i da će na taj način ispadati hrana. Pritom će se i ludo zabaviti.

Dobar izbor su i tepisi za njuškanje. Psu sakriješ hranu u resice tepiha, pa on njuška i traži svoju nagradu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

meduza

Dan meduza – 3. studeni

mačke i djeca

Mačke i djeca – što mogu raditi zajedno?