u ,

Morska krava – velika i vrlo graciozna životinja

Iako je morska krava poprilično velika životinja i djeluje pomalo nezgrapno, zapravo se vrlo graciozno kreće u vodi. Možeš ih vidjeti kako plivaju solo, u paru ili malim grupicama. Najčešće samo promole svoje nozdrve van vode, kako bi udahnule zrak.

Morska krava nikada ne izlazi iz vode, ali mora ići na površinu po kisik. Može roniti oko 15 minuta bez da udahne, a dok pliva mora po zrak svake tri ili četiri minute.

Toliko dobro se snalazi u vodi da može plivati naglavačke.

Gdje živi morska krava?

Postoje tri vrste ove životinje, dijelimo ih prema tome gdje plivaju. Jedna se vrsta kreće od zapadne obale Indije do Floride, pa onda pliva do Brazila. Druga živi u rijeci Amazoni, a treća pliva uz zapadnu obalu Afrike.

Karakteristike

Iako ova životinja izgleda kao miks kita i tuljana, morske su krave zapravo u rodu sa slonovima, a ne s dupinima ili kitovima.

Prosječna morska krava je dugačka oko 3 metra i teška oko 500 kilograma. Ženke su obično krupnije od mužjaka. Najteži “izvagani” primjerak je imao oko 1.500 kilograma.

Zanimljivo je to što na debeloj koži sive boje imaju dlake koje im služe za skidanje naslaga algi.

Razmnožavanje

Ženka ove životinje je već s četiri godine života spremna za parenje. Trudnoća traje od 12 do 14 mjeseci. Obično se rađa jedno mladunče, iako su zabilježeni rijetki trenuci kada su se rađali blizanci.

Beba morske krave se rađa u vodi, a onda joj mama pomaže da dopliva do površine i udahne zraka. Nakon sat vremena će beba krava bez problema plivati sama.

Bebe piju mamino mlijeko, a mame i tate jedu morsku travu i alge. Ženke najčešće imaju mladunče svakih 2 do 5 godina, a mame s mladunčetom ostaju zajedno oko 2 godine.

Ne zna se točno koliki im je životni vijek, ali u zatočeništvu su doživjele i do 28 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

dupini u jadranskom moru

Dupini u Jadranskom moru – koga možeš sresti ovoga ljeta

mačka ne želi ići van

VIDEO: Mačka ne želi ići van pa se pravi mrtva