u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Pustinjska mačka – kratkonoga dlakava zvjerka

Ljubitelji mjaukalica, imamo pitanje za vas. Jeste li znali da postoji pustinjska mačka? Ova vrsta obitava u pustinjama sjeverne Afrike, centralne Azije, Pakistana i Saudijske Arabije. Divljakuša totalna, ali preslatka.

Pustinjska mačka – karakteristike vrste

Promotri malo mačiće u videu na kraju ovog odlomka. Već prema njima možeš vidjeti karakteristike izgleda ove vrste. Pustinjska mačka je zdepasta, ima kratke noge, dug rep i velike šiljaste uši.

Krzno je boje pijeska, kako bi se što bolje prilagodile okolini. Na glavi imaju crvene crte, a brada im je bijela. Crne crte mogu imati na nogama i repu. Nogice su jako dlakave, pogotovo prsti. To nije ništa neobično, jer što će ih štititi od kipućeg pijeska po kojem se kreću?

Moraju živjeti u rupama, dublje u zemlji (koje zauzmu nakon što se druge životinje isele). Žive u baš gadnim uvjetima koji variraju od -5 stupnjeva Celzijevih, pa sve do +50.

Vodu piju ako je pronađu, ali je dobivaju uglavnom iz hrane. Jako vole jesti glodavce, guštere, ptice i razne kukce koje ulove.

Najzanimljivije kod ove vrste je njihovo ponašanje. Jako su zaigrane, pa se cijeli život ponašaju kao mačići. Dakle, nije da samo neki ljudi nikada ne odrastu. Mame ove vrste jako su nemarne i kad su ih počeli uzgajati u zatočeništvu, pokazalo se da se mame uopće ne brinu za mačiće i onda oni jadni uginu.

Zbog te svoje diletantske naravi nisu baš pogodne za kućne ljubimce.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

sivi kitovi

Zašto sivi kitovi toliko umiru?

proljev kod štenaca

Proljev kod štenaca – kako pomoći ljubimcu