u

Leksikon pasmina: Najhrabriji pas na svijetu – Njemački ovčar

Njemački ovčar je vrhunski radni pas, njegova odanost i hrabrost su bez premca, a izrazito je pogodan za trening. Služi čovjeku kao pas tragač vojsci, pomaže osobama s invaliditetom, policiji pomaže u detektiranju droge, a svojim je vlasnicima predivan kućni ljubimac.

Njemački ovčar svoju je slavu stekao kao popularni TV lik Rin Tin Tin (prva životinja kao TV zvijezda), a na našim prostorima je najpoznatiji detektivski pas Rex. No, iako se od pasmine mogu napraviti izvrsni glumci, radni psi i ljubimci, on nije najbolji odabir baš za svakoga.

Njemački ovčar – osobnost

Pošto je uzgajan kao čuvar stada, njemački ovčar je pas pun energije. On zahtijeva puno vježbe i aktivnosti, stoga nije za vlasnike kojima je najdraža aktivnost binganje. Ponekad mogu biti malo sumnjičavi prema novim ljudima (paze svoju obitelj i stado), stoga nisu baš pogodni za ljude koji vole stalno ugošćivati ekipu doma. No, to se može riješiti ranom socijalizacijom i naviknuti ih na kućne tulume.

S druge strane, ne smiju predugo biti sami kod kuće, od dosade postaju nervozni, svadljivi, neposlušni, lajavi i agresivni.

Odlični su s djecom ukoliko se rano s njima socijaliziraju. Njemački ovčar je osobnošću točno između brižne dadilje i policajca kontrolora. Imaj na umu kako je to pas većih proporcija, pa može slučajno gurnuti bebu koja nestabilno stoji na nogama.

Njemački ovčari se znaju držati malo rezervirano, neće se odmah frendati sa svima, ali kada steknu povjerenje ostaju odani do smrti.

Dobro se slažu s drugim životinjama ako ih se navikava od šteneće dobi. Ukoliko se odlučiš za dodatnog kućnog ljubimca uz odraslog ovčara, možda će biti problema oko prihvaćanja novog člana obitelji.

Nije dobar izbor za vlasnike koji puno putuju, s njima se treba baviti. To su izrazito inteligentni psi i mora ih se okupirati učenjem, radom, dnevnom vježbom (bacanje loptice, trčanje) i mentalnim izazovima. Odlični su za agility trening ili natjecanja u poslušnosti.

Vole žvakati, treba im redovito osigurati kost i odgovarajuće igračke s kojima neće oštetiti zube.

Najsretnije će živjeti u kući s velikim ograđenim dvorištem, a ukoliko živi u stanu svakodnevna šetnja je obavezna.

njemački ovčar

Održavanje

Njemački ovčar se ozbiljno linja. Od njega u jednom danu napraviš Rođaka Itta iz Addams Family. Njemačkog ovčara neslužbeno zovu: njemački linjatelj, a usisavač mu je najbolji prijatelj.

Krzno mu je prilagođeno svim vanjskim uvjetima i imaju dva sloja dlake. Neki primjerci su dugodlaki, ali “idealan” primjerak je onaj prepoznatljive kratke oštre dlake. Nema rješenja protiv linjanja, ali pomaže češljanje barem tri puta tjedno. Sve o njezi i održavanju psa potraži na linku.

Prehrana

Njemačkom ovčaru treba davati puno hrane, to je velika pasmina, troši puno energije. Posavjetuj se sa veterinarom o prehrani ovisno o tome s kojim je navikama stigao u tvoj dom. Neovisno o odabranoj hrani, možeš u prehranu dodati jogurt, kuhano povrće i jaja.

Poslastice će biti odlična nagrada nakon napornog treninga, ali nemoj pretjerivati. Kod ove pasmine treba pametno balansirati prehranu, ne smije biti niti premršav, niti predebeo.

njemački ovčar

Njemački ovčar – izgled pasmine

Uz visinu ramena od 60 do 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm kod ženki, njemački ovčar pripada srednjim i velikim pasminama.  Agilan je i mišićav, ima veću dužinu tijela od visine, odličnih je proporcija. Uši drži uspravno, kao i cijelu glavu.

Dlaka pasmine dolazi u više boja i uzoraka koji uključuju crnu boju. Najčešće su to kombinacije: crna i krem, crna i srebrna, crna i crvena, samo crna,…

njemački ovčar

Zdravlje pasmine

Njemački ovčari su generalno zdrava pasmina, ali su skloni nekim stanjima i bolestima. Najčešće su “displazija kuka”,”displazija lakta”, degenerativna “lumbalna spinalna stenoza” ili sindrom “cauda equina”, koji vodi do paralize. To su inače bolesti aktivnih i većih pasmina, a izazivaju jaku bol. Osim navedenih, kod njemačkih ovčara se pojavljuje više bolesti očiju i alergije. Mogu biti alergični na hranu, a ukoliko si pas počne lizati šape i češati, treba ga odvesti veterinaru.

Zbog problema sa kukovima, kod štenaca se izbjegava prebrzi rast i kontrolira se prehrana do prvih nekoliko mjeseci. Dokazano je da ona utječe na bolesti kukova u kasnijoj dobi.

Žive od 7 do 10 godina.

Evo izazova, pokušaj svog njemačkog ovčara naučiti ove trikove:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

jack russel božić

VIDEO: Kućni ljubimci pjevaju Jingle Bells

doberman

Leksikon pasmina: izazov i za iskusne vlasnike – doberman