u

Leopard gekon kao kućni ljubimac – vodič za početnike

Želiš da leopard gekon bude tvoj novi kućni ljubimac? Ideja ti uopće nije loša. Ovaj gmaz je super za početnike u teraristici, lako je brinuti se za njega i beskrajno je sladak. No, to ne znači da oko gekona uopće nema posla. Ima, baš kao i oko svake životinjice. Ajmo redom…

Leopard gekon – osnovni info

Leopard gekon dolazi iz Irana, Pakistana i Indije. Voli pustinju, vrućinu i suhe travnjake. Noćna je životinjica koja tijekom dana traži hlad između stijena i kamenja.

Može narasti do 25 cm i težak je oko 80 grama. Voli se držati po rukama i neće te gricnuti. Jako je uredan, pa će nuždu vršiti samo na jednom mjestu.

Prepoznat će te po mirisu, ali se neće odazivati na svoje ime. Možeš ga objesiti na svoju odjeću, jer će se gekon primiti svojim kandžicama i držati se za tebe.

Terarij i održavanje

Odmah upozoravamo da dva mužjaka nikako nije dobro držati, zato što je ovo vrlo teritorijalna životinja. Očekivat će terarij minimalne veličine 80x40x30 cm. Podloga mu treba biti od pijeska koji nikako ne smije biti presitan (gekoni znaju jesti taj pijesak, od čega im zna biti loše ili ih počne gušiti). Preporučuje se da gekonu nabaviš dvije do tri ženke, a to onda znači i veći terarij.

Danju mu temperatura terarija mora biti do 30 stupnjeva Celzijevih, a noću do 20. Vlažnost treba biti oko 50 posto. UV lampa mu neće trebati, jer se ne voli sunčati tijekom dana. No, treba mu veći kamen s rupom u kojoj će se skrivati.

U terariju mora imati posudicu za vodu i hranu. Hrani se crvima brašnarima, žoharima, glistama, cvrčcima i skakavcima. Znaju i žicati hranu:

Terarij uvijek treba biti uredan.

Ponašanje

S ovim ljubimcem moraš nježno postupati. Nemoj ga naglo podizati ili mu dirati rep. Ako ga povučeš za njega, rep će otpasti. Može mu narasti drugi, ali taj nikada neće biti lijep kao originalni.

Da je gekonu dobro, vidjet ćeš po presvlačenju koje obavlja svaka dva do tri tjedna. U tome će mu pomoći komad kore drveta u terariju.

Neka tvoj gekon ima svoje mjesto za skrivanje u kojem će se osjećati super sigurno. To je jako važno i smanjit će mu stres. U svakom slučaju uvijek pazi jede li, kako izgleda, kako diše i kako se ponaša. Za svaku promjenu se uvijek posavjetuj s veterinarom.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

stres kod ptica

Stres kod ptica: kako znati što osjeća tvoja papigica

afrički jež

Afrički jež – najčešće bolesti koje more ovu predivnu životinjicu