u ,

Bombajska mačka – zaigrana pametnica

Bombajska mačka je pametna, voli se igrati s članovima svoje obitelji, može naučiti puno trikova (uključujući šetnju na povodcu), mirna po naravi i odlično se slaže s baš svima.

Bombajska mačka – porijeklo vrste

Bombajska mačka zapravo uopće nema veze s Bombajem. Ova vrsta nastala je 1950.-ih godina u gradiću Louisville u Kentuckyju. Uzgajivačica Nikki Horner križala je burmansku i američku kratkodlaku mačku, kako bi dobila primjerak koji ima predivno sjajno krzno, mišićavo tijelo i prijateljsku narav.

Danas je ova mačja vrsta priznata u svim mačjim udrugama.

Cijenjena je zbog svog dramatično crnog krzna, dugih nogu i izduženog tijela. Ima specifičnu okruglastu glavu sa srednje velikim ušima, očima u raznim bojama i srednje-dugačak rep.

bombajska mačka

Karakteristike vrste

Bombajska mačka vrlo je privržena ljudima i lako se prilagođava svim stilovima života i domovima. Vrlo je mirne naravi, tako da je odlična i za život u stanu, a dobro će se složiti i s drugim životinjama u kućanstvu. Naravno da će biti glavna, ali to smo i očekivali.

Uvijek je možeš naći na najtoplijem mjestu u domu, a ako je to ispod pokrivača – onda to nije njena krivnja.

Pričat će s tobom, ali ima tih i ugodan glas.

S ovom mačkom se možeš igrati kao sa psom – lovit će lopticu i ići van u šetnju na uzici (ako je tako naučiš). Jako je važno da joj daješ interaktivne igračke, učiš je razne trikove i općenito se baviš njome.

Održavanje

Ova mačka ima kratko i glatko krzno koje ne zahtijeva neku posebnu njegu. Dovoljno ju je pročešljati jednom tjedno kako bi četka skinula odumrlu dlaku i rasporedila mačkina prirodna ulja s kože po dlaci.

Mačji wc ćeš morati redovito održavati, jer kao i svaka maca, bombajska mačka voli da joj bude uredno dok obavlja one stvari.

Bombajska mačka – zdravlje

Generalno su zdrava vrsta, ali od burmanske mačke vuče jednu bolest koja je povezana s defektom glave. Taj defekt se obično vidi već kod mačića, tako da je dobro o ovom problemu popričati s uzgajivačem. Provjerenim uzgajivačem, naravno.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako životinje utječu na naše raspoloženje

Kako životinje utječu na naše raspoloženje?

kako njegovati dugodlaku mačku

Kako njegovati dugodlaku mačku