u

VIDEO: Gavrani mogu pričati

Gavrani se po inteligenciji vrlo često stavljaju u istu grupu s čimpanzama i dupinima. Bez problema rješavaju testove logike i mogu odlično imitirati ljudski govor. Poslušaj što to zbori jedan gavran u videu, a mi ćemo te malo informirati o njima.

Gavrani – zanimljivosti o vrsti

Iznenadio te ovaj zvuk koji ispušta gavran i pitaš se je li u pitanju neka muljaža?

Nije, jer u zatočeništvu gavran može naučiti govoriti bolje od papige i zaista mogu imitirati razne zvukove. Znaju čak imitirati vukove ili lisice kako bi ih primamili do lešina koje ne mogu sami raskomadati. Kada se vuk ili lisica nahrane i sve lijepo usitne, gavrani pojedu taman ono što je ostalo.

Gavrani se odlično snalaze kada je riječ o hranjenju. Kradu ribu izvlačeći udice ribarima iz rupa u ledu.

Jako su snalažljivi, u divljini će gavrani gađati ljude kamenjem kako bi zaštitili svoja gnijezda i ljudima onemogućili penjanje prema njima.

Osim toga, ovo su i jako zaigrane ptice. Na Aljasci i Kanadi uočeni su kako snijegom prekrivene krovove kuća koriste kao skakaonice, a u Mainu su ih vidjeli kako se rolaju niz snježne brežuljke.

Gavrani čak rade igračke, što je vrlo rijetko za životinjski svijet. Za izradu koriste štapove, češere, golf loptice ili kamenje. S njima se igraju u grupi ili samostalno.

Kad im je dosadno, onda malo zafrkavaju druge životinje iz čiste vlastite zabave. No nisu bez mjere, ako te vole. Pokazalo se kako su gavrani sposobni iskazati suosjećajnost. Kad im prijatelj izgubi u borbi tješit će ga, a s nekim gavranom koji im se sviđa će se družiti i par godina.

Još više zanimljivih informacija o gavranima potraži na linku, a ako voliš takve male životnije, pronjuškaj malo po Zoona.hr rubrici koju smo posvetili baš njima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

akita

Akita inu – najodaniji pas na svijetu

šetlandski ovčar sheltie

Šetlandski ovčar (sheltie) – alarmni sustav koji se voli maziti