u

Basenji – pas koji ne laje

Basenji je pasmina najpoznatija po tome što uopće ne laje, nego proizvodi taj neki karakterističan zvuk kojeg možeš čuti u videu na kraju ovog članka. Nekada su u Africi služili za lov, a danas su totalno fora kućni ljubimci. Dosta su zahtjevni, moramo ti priznati, ali vrijede truda.

Karakteristike pasmine

Ako bismo ovu pasminu trebali opisati u samo dvije riječi, onda bi to bile ove: pametan i aktivan.

Izrazito su inteligentni, jako dobro čitaju ljude i situacije. No, to ne znači da ih je lako dresirati. Dapače, jako je teško. Basenji je tvrdoglava mudrica koja će svoju energiju najradije uložiti u to da uživa u aktivnostima koje njemu pašu.

To nikako nije pasmina koja živi za to da udovolji svom vlasniku. Računaj na to da će te u početku samo zločesto pogledati ispod svojih obrvica i nastaviti raditi gluposti. Kasnije ćeš uz dobru socijalizaciju i dresuru postići da te posluša, ali za svaku stvar koju tražiš od basenji psa, računaj da će on prvo promisliti o tvojoj naredbi, a onda je poslušati. Basenji svoju inteligenciju koristi za to da od tebe dobije ono što hoće.

basenji

Treba im jako puno šetnje, a ako im je samo jednu sekundu dosadno – naći će si besenji nešto za raditi.

Navodno su kuće vlasnika ovih pasa jako čiste i uredne, zato što besenji dohvati sve što se nađe na podu i u njegovom dosegu. Dohvati i uništi, naravno.

Ako ti je basenji neobično tih i ne traži tvoju pažnju, onda ga možda više ni nema kod kuće. Vrlo brzo shvate kako pobjeći i odmetnuti se u avanturu. Sretno s ograđivanjem vrta!

Izgled pasmine

I mužjaci i ženke su visoki oko 40-ak centimetra u grebenu, ali su dečki teški oko 11 kg, a cure su manje i lakše (oko 9 kg).

Imaju kratku i finu dlaku koja dolazi u varijantama boja: crnoj, kestenjasto crvenoj, trobojnoj (kesten i crna) i brindle (pozadina kestena s crnim prugama). U svim varijacijama mogu imati bijelu dlaku na stopalima, prsima, oko vrata, između očiju i na vrhu repića.

basenji

Mišićavi su, vrlo skladno građeni i imaju pomalo aristokratsko držanje.

Jako su uredni i ne trebaju ništa posebno kod pseće higijene, samo redovito češljanje, kupanje, čišćenje ušiju i rezanje noktiju.

Općenito su zdrava pasmina sa životnim vijekom od nekih 14 godina. Postoji nekoliko zdravstvenih problema koje basenji pas može razviti tijekom svoga života, ali većina njih se može izbjeći ako svog psa nabaviš kod odgovornog uzgajivača koji redovito testira svoje pse. 

Kao što smo i obećali, za kraj poslušaj pjesmu basenjija.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kornjače

Kornjače – check lista stvari koje moraš znati i nabaviti prije dolaska ljubimca

lav

Lav – otkrivamo sve o vrsti i zašto su im frizure jako važne