u

Pomsky – sve što moraš znati o ovom miksu pomeranca i haskija

Znamo sve, beba haskija i pomeranca je nešto najslađe na svijetu. Želiš ljubimca kojeg nećeš moći prestati gledati? Nema frke, ako ti to financije dozvoljavaju (moramo priznati, dosta su skupi). Evo ti sve što moraš znati o ovom miksu prije odluke o kupnji.

Pomsky nije čistokrvna pasmina

Većina ljudi misli da ako pas nije mješanac, onda mora biti čistokrvna pasmina. To nije istina. S druge strane, danas se križaju pasmine koje se međusobno ne bi parile, a tu spadaju i pomsky peseki.

Ova pasmina je rastom najčešće vrlo mala i tu prevladava gen pomeranca. Sve ostalo se više- manje mijenja od psa do psa. Ne može se reći kakve karakteristike ova pasmina ima, pošto je ona dizajnirana i nema prirodnog slijeda psećih karakteristika koje imaju prirodni miksevi pasmina.

Čak i svaki pas izgleda drugačije, u leglu se mogu naći psi raznih proporcija i karakteristika. Neki su jako čupavi, neki manje. Neki će narasti više, neki manje. Kod nekih će povući gen haskija, kod nekih onaj od pomeranca.

Problemi kod koćenja

Pomsky je skup i zbog toga što se miksaju pasmine koje su veličinom potpuno različite i mami pomeranki nije prirodno kotiti velike štence. Troškovi carskog reza i veterinarski troškovi su kod tako rizične trudnoće poprilično veliki.

Pomsky – karakteristike pasmine

Već smo rekli, ovisi od psa do psa (ima li više haskijevskih ili pomeranskih karakteristika). Kada biraš štenca, neka uvijek to bude onaj aktivan i veseo.

Ova pasmina u svakom slučaju obožava dobivati pažnju i odlično se slaže sa svim ljudima i djecom.

Iako je malen rastom, ima gen haskija koji voli aktivnost i duge šetnje. Mora se vježbati s njim i stimulirati ga i fizički i mentalno. Nikako ne vole biti sami doma.

Održavanje

Pomsky se dosta linja i zahtjeva redovito češljanje i održavanje dlake. Mislimo na zaista svakodnevno češljanje.

Najbolje je da se o održavanju ove pasmine jako dobro raspitaš kod uzgajivača. Iako to uvijek ističemo, kod ove pasmine treba biti posebno oprezan. Ovo nije pasmina koju ćeš kupiti preko oglasnika na slijepo. Moraš upoznati uzgajivača, provjeriti ga, provjeriti iskustva drugih vlasnika i konkretno razgovarati o samim iskustvima s pasminom. Jedino ćeš tako moći donijeti pravilnu odluku je li pomsky štenac za tebe.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

turopoljska svinja

Turopoljska svinja – čekinjasta autohtona ljepotica

video

VIDEO: Mama je mama, pa bila ona i orangutanka